Tinnitus og Insomni

Behandling av insomni ved plagsom tinnitus.

CBTi for insomni ved plagsom tinnitus og søvnvansker.

En studie foretatt av Elizabeth Marks, Christopher Hallsworth, Florian Vogt, Helene Klein & Laurence McKenna (2023), som undersøkte effekten av CBTi for tinnitus relatert insomni viste at CBTi ikke bare førte til signifikant bedring med tanke på insomni, men også tinnitus relatert ubehag.

Når det kommer til tinnitus og søvnvansker har det vært noen få studier rundt dette. 80% av tinnitus pasienter forteller at de strever med søvnen i ulik grad og 27% møter kriteriene for å få en formell insomni diagnose.

Insomni regnes som en av de vanligste søvnlidelsene i befolkningen, hvor opp til 10% av befolkningen kan være rammet. Insomni gjenkjennes av å ha problemer med innsovning, hyppige oppvåkninger, tidlige morgenoppvåkning og/eller dårlig søvnkvalitet. Det er også et krav om at søvnvanskene skal føre til en nedsatt funksjon på dagtid for å kunne få en diagnose. Den mest effektive behandlingen for insomni er CBTi, kognitiv atferdsterapi for insomni.

I studien til Marks et. Al (2023) rapporterte 82% av de som mottok CBTi bedring mot 47% av de som mottok en standard audiologisk basert rådgivning sammen med råd om søvn og søvnhygiene. Denne studien viste også at ikke bare ble søvnen bedre, men også at plagegraden av tinnitus gikk ned ved CBTi.

Derfor er det sterke anbefalinger at ved plagsom tinnitus og tinnitus relatert insomni bør CBTi være en del av behandlingen.

Målet med CBTi er at en skal få en atferdsendring gjennom nye erfaringer, nye antakelser og holdninger til søvn. Insomni handler om en mangelfull oppbygging av søvntrykk. Behandlingens første del handler om å bygge opp dette søvntrykket og at pasient igjen skal få tiltro til at det er mulig å klare å sove godt igjen. Pasient skal også lære å skille mellom det å være sliten og det å være trøtt.

Pasient forplikter seg ved CBTi og aktivt jobbe med behandlingen i 8 uker. De to viktigste elementene er fast oppvåkningstid hver dag (inkl helger) og søvnrestriksjon. Gjennom å benytte CBTi er målet å få økt søvntrykk og bedre søvnkvalitet hos pasient.

Kunstnerisk bilde av balanseorganet og sneglehuset, som ser ut som en grønn snegle
Tekst av Gro Anita Moen